Banjaluka

NOVA PRAVILA ZA ODVOZ OTPADA Ko hoće da se riješi STARIH TROSJEDA mora da plati

Grad ne planira uvesti redovan odvoz kabastog otpada zajedno sa komunalnim, iako se gomile takvog smeća mogu sve češče vidjeti u svim dijelovima Banjaluke.

Da u gradu postoji veliki problem sa razbacanima građevinskim otpadom, dušecima, trosjedima, gumama i slično uz saobraćajnice ili na zelenim površinama potvrđuju i podaci koji skoro svakodnevno stižu iz službi koji se bave ovom problematikom. Takve informacije stižu i od građana koji ovu ružnu naviku nesavesnih pojedinaca prijavljuju nadležnima.

Jedan od mogućih rješenja je da se ova vrsta smeće odvozi zajedno sa kućnim otpadom, ali nadležni ne planiraju uvesti tu praksu već pozivaju Banjalučane da prijave one koji nepropisno odlažu smeće i na taj način stvaraju divlje deponije.


Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je bilo zahtjeva sa terena da se ova praksa uvede, ali da Grad ne planira organizovati redovan odvoz kabastog otpada.

– To bi svakako bio dodatni finasijski teret za Grad jer je smeća sve više i više. Ako neko hoće da se njihov kabasti otpad odveze može slobodno pozvati komunalno preduzeće da to urade, ali to se plaća – rekao je Bilčar.

Za one koji ne žele ili nisu u mogućnosti da plate Bilčar kaže da postoje dve alternative.

– U Banjaluci na proljeće i jesen organizujemo besplatne akcije odvoza tog smeća. Neka ostave taj otpad u garažu, podrum ili neku ostavu i čekaju akciju i onda ih izbace na mjesta koja su za to određene i smeće će biti besplatno odveženo – rekao je Bilčar.

Prema podacima ovog Odjeljenja u 2018. godini za javnu higijenu, čišćenje i odvoz svih vrsta otpada na području grada utrošeno je 2,03 miliona KM a na seoskom području 849.263KM. U užem gradskom području su povećanje količine otpada svih kategorije koje su odložene pored kontejnera ili na drugim mjestima na nepropisan način, ove količine su u odnosu na 2017. godinu veće za 3.082 tona.

U preduzeću Čistoća su potvrdili da je odlaganje smeća ne mjestima koja nisu predviđena za tu namjenu su česta pojava u cijelom gradu.

– Ljudi su komotni i neće svoj otpad da odvezu na deponiju već ostavljaju pored kontejnera jer im je lakše ali i besplatno je – rekao je direktor Čistoće Aleksandar Bajić.

Kazao je da po nalogu Grada svakodnevno uklanjaju tako razbacan otpad.

– Nažalost svaki dan su na terenu četiri vozila, tri grajfera i jedan kiper i uklanjaju ovaj otpad što sa užeg što šireg područija grada. Da se desi da stanemo jedan dan grad bi bio zatrpan, jednostavno je tolika produkcija smeća – rekao je Bajić.

Bajić kaže da o količini kabastog otpada koji se stvara u gradu najbolje svedoče brojke iz ovogodišnje prolećne akcije odvoza ovog smeća.

– Odveženo je oko 600 tona otpada što je dosta više nego prošle godine – naveo je Bajić.

Objasnio je da za gore navedene akcije troškove snosi Grad, a ukoliko privatno lice ili preduzeće pozove Čistoću postoji cjenovnik koji kaže koliko se ta usluga košta po turi i po kamionu.

Na pitanje da li je u Banjaluci moguće uvesti odvoz kabastog otpada u sklopu redovnog prikupljanja smeća Bajić kaže da to nije problem organizovati već da treba riješiti pitanje finansiranja te usluge.

– Uz bilo šta što bi bilo stalno treba da ide finansiranje – kazao je on.

Kamerama protiv divljih deponija

Prema ranijim najavama Odjeljenje za komunalne poslove u borbu protiv divljih deponija gradske službe će uskoro ići naoružane skrivenim kamerama.

– Civilna zaštita je nabavila dvije pokretne kamere i u dogovoru sa njima i sa komunalnom policijom ćemo postaviti te kamere na kritične lokacije jer ne znamo više šta da radimo. Do sada apeli i druge mjere jednostavno nisu dale rezultate. Sada ćemo imati mogućnost da snimimo nesavjesne sugrađane kako bacaju smeće tamo gdje nije dozvoljeno i kaznićemo ih – najavio je Bilčar.

On je dodao da će kamere biti postavljene na kritična mjesta te da u Banjaluci ima desetak lokacija na kojima se ta ružna pojava često dešava.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!