Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Kovač: BiH treba podijeliti na tri dijela

MOSTAR – Miro Kovač, aktuelni predsjednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu, zagovara podjelu BiH na tri dijela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

Kovač, koji je bio šef hrvatske diplomatije, smatra da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini podjelom te države, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

Kovač je za mostarsku Radio-televiziju Herceg Bosne rekao da bi BiH mogla biti podijeljena po uzoru na Belgiju, koja ima tri regije i jezičku zajednicu.

U Belgiji, kazao je, postoje Flamanci, Valonci, Flandrija i njemačka jezička zajednica…

Prema njegovim riječima, Hrvati bi tako bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima.

Sarajevski portal “Klix” konstatuje da je ovaj, kako navode, uticajni hrvatski političar ponovo pokrenuo kontroveznu temu zvanu “treći entitet”, koja je u međuvremenu u bh. političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, navodi se, Kovač je najavio da će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na šta ga obavezuju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Njemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda”, dodao je Kovač.

Naglasio je i da se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari u BiH.

“Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu da brine o stabilnosti BiH i promoviše ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava”, rekao je Kovač.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button