Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

PIC odbacuje zaključke Narodne skupštine RS, Rusija protiv

BANJALUKA – Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC) odbacili su zaključke Narodne skupštine RS, od 11. novembra ove godine, jer se zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, navedeno je da je “BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama”.

“Interesima RS se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju”, nevedeno je u izjavi ambasadora.

Kako je navedeno “BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za ‘suverenitet’ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH”. 

“RS nema pravo na otcjepljenje; djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH”, navedeno je u zajedničkoj izjavi ambasadora u kojoj se dodaje da je “Ustavni sud BiH svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda”. 

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština RS nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH”, navedeno je u izjavi. 

U izjavi ambasadora se navodi da “RS na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH”.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe RS da se “suzdrže od podrivanja tih institucija”. 

Ambasadori su u izjavi naveli su da u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.  Dodali su i da pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma. 

“Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, zaključili su ambasadori.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button