Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Elon Musk podnosi tužbu protiv OpenAI-a zbog veza s Microsoftom

Tvrdi da OpenAI napušta svoju neprofitnu misiju u korist povećanja profita

Elon Musk podnosi tužbu protiv OpenAI-a, tvoraca ChatGPT-a, tvrdeći da su prekršili principe na koje je pristao kada je pomogao u osnivanju 2015. godine.

Tužba – koja je takođe podnijeta protiv šefa OpenAI-a Sama Altmana – tvrdi da je firma odstupila od svoje prvobitne neprofitne, otvorene misije.

Umesto da pokušava “koristiti čovječanstvu” – kako je bilo postavljeno – fokusira se na “maksimiziranje profita” za glavnog investitora Microsoft.

OpenAI je kontaktiran za svoj komentar.

Firma je osnovana s namjerom izgradnje onoga što se naziva opštom vještačkom inteligencijom (AGI) – AI-jem koji može obavljati bilo koji zadatak koji je čovjek sposoban obaviti.

Takođe je osnovana kao neprofitna kompanija, što znači da ne bi imala za cilj stvaranje novca.

Tužba, koja je podnijeta u San Francisku, navodi da je pod ovim uslovima  Musk pristao da osnuje OpenAI, zajedno sa Altmanom i suosnivačem Gregom Brockmanom.

Napustio je tri godine kasnije.

“Ova tužba je podnijeta da bi se natjerao OpenAI da se pridržava Osnivačkog sporazuma i vrati svojoj misiji razvoja AGI-a za korist čovečanstva, a ne da bi se lično koristili pojedinačni tuženici i najveća tehnološka kompanija na svetu”, navodi se u tužbi.

Podnošenje tužbe dolazi nakon što je Wall Street Journal izvestio u srijedu da su američki regulatori počeli istraživati tvorca ChatGPT-a da li su investitori bili zavarani, nakon dramatičnih događaja u bordnoj sali OpenAI-a u novembru 2023. godine.

Altman je tada iznenada smijenjen sa odbora, pre nego što je nekoliko dana kasnije ponovo postavljen na čelo.

U to vrijeme, odbor je optužio Altmana da nije “dosljedno iskren u svojim komunikacijama” i rekao da su kao rezultat toga “izgubili povjerenje” u njegovo vođstvo.

Microsoft se duboko umešao u ovaj sukob – uključujući i ponudu da zaposli sve zaposlene koji napuste OpenAI.

Musk je rekao u objavi na X-u – nekadašnjem Twitteru – da je “vrlo zabrinut” zbog situacije.

Kako je OpenAI stvorio savršene uslove za haos

Njegovi advokati sada tvrde u ovoj tužbi da ovi “zapanjujući razvoji” ističu povećani uticaj Microsofta na kompaniju.

“Njegova tehnologija, uključujući GPT-4, zatvorena je izvorište prvenstveno kako bi služila vlasničkim komercijalnim interesima Microsofta”, navodi se.

Microsoftovo početno finansiranje OpenAI-a od 1 milijardu dolara 2019. godine došlo je ubrzo nakon što je AI firma – koja je ranije radila kao neprofitna organizacija – najavila novu strukturu “ograničenog profita” koja bi omogućila ulaganje u nju.

Microsoftova investicija porasla je do višegodišnjeg, višemilijardnog partnerstva u januaru 2023. godine nakon lansiranja OpenAI chatbota, ChatGPT-a.

Partnerstvo se sada ispituje od strane regulatornih tela u Velikoj Britaniji, EU i SAD-u.

Tužba takođe tvrdi da su detalji o dizajnu najnovijeg AI modela OpenAI-a, GPT-4, držani u tajnosti.

“Na osnovu informacija i verovanja, ova tajnost je prvenstveno motivisana komercijalnim razmatranjima, a ne sigurnošću”, navodi se.

Muskovi advokati kažu, između ostalih željenih ishoda tužbe, da žele da se naredi OpenAI-u da nastavi činiti informacije o svojim razvojima AI dostupnim javnosti.

Microsoft je takođe zamoljen za komentar.

Izvor
bbc.com
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button