Magazin

Paštrnjak – aromatična biljka savršena za zdravlje

Iako se često zamijeni za peršin, pastrnjak je biljka, uglavnom korištena kao začinska, koja ima mnoga druga blagotvorna svojstva.

Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja je itekako bogata eteričnim uljima, mineralima, vlaknima te raznim vitaminima kao što su B, C i E. Međutim, od svega navedenog, pastrnjak se najviše koristi kao bogat izvor kalijuma što ga čini savršenom namirnicom za čuvanje zdravlja, posebno kada je u pitanju zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega.

Zašto je sve paštrnjak dobar?

Jedno od najpoznatijih svojstava ove biljke jest ono diuretičko. Naime, kao takav itekako dobro služi za izbacivanje viška voda iz tijela. Osim toga, blagotvorno djeluje i kod:

  • regulisanja krvnoga tlaka
  • zdravlja krvnih žila
  • liječenja grčeva u stomaku
  • zdravlja srca
  • povišene tjelesne temperature
  • probavnih tegoba

Kako upotrebljavati paštrnjak?

Paštrnjak je moguće koristiti u cijelosti – od listova do korijena. Najčešće se koriste njegovi korijeni koje može dodati u razne juhe ili variva na isti način na koji dodajete i, recimo, mrkvu. Listove, s druge strane, možete koristiti kao začinsko bilje baš kao što koristite i biljku veoma sličnu paštrnjaku – peršin.

Kada je riječ o čuvanju pastrnjaka, čuvajte ga u frižideru gdje ćete ga pohraniti u plastičnu vrećicu iz koje je prethodno istisnut sav zrak. Osim toga, trebali biste biti pažljivi s njim jer sadrži mnogo eteričnih ulja koji mogu izazvati alergijske reakcije. Stoga, obvezno operite ruke nakon što ste dirali pastrnjak.

(ordinacija.vecernji.hr)

Izvor

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!