Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Kalabić zatražio vanrednu sjednicu Anketnog odbora zbog kršenja poslovnika

Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Anketnog odbora koji treba da ispita činjenice u vezi sa smrću Davida Dragičevića, rekao je da je za sutra zatražio vanrednu sjednicu ovog odbora, jer današnje saopštenje nije stav Anketnog odbora, već politički obračun njegovog predsjednika Branislava Borenovića.

Kalabić je rekao da je saopštenjem Anketnog odbora, koje je objavljeno kao odgovor na otvoreno pismo ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, grubo prekršen poslovnik o radu ovog odbora, jer saopštenje ne predstavlja stav Odbora.

Odmah nakon saopštenja zatražio sam da sutra bude održana vanredna sjednicu Odbora i čekam povratnu informaciju hoće li i kada biti zakazana. Zatražio sam tu sjednicu upravo zbog grubog kršenja poslovnika o radu Anketnog odbora i same Narodne skupštine od strane predsjednika Anketnog odbora Branislava Borenovića, koji je vjerovatno računao da nedjeljom niko ne radi pa može da kaže šta on privatno lično misli – rekao je Kalabić.

Kalabić je naglasio da privatni stavovi Borenovića nisu stavovi Anketnog odbora.

Privatni politički obračuni Borenovića sa političkim neistomišljenicima nemaju nikakve veze sa radom Anketnog odbora i oni počinju praviti veliki problem u radu Anketnog odbora, pošto se on sve manje bavi slučajem stradanja Davida Dragičevića, a sve više međusobnim političkim obračunima koji sa tim slučajem nemaju nikakve veze – rekao je Kalabić.

On kaže da ga privatni ratovi i privatni politički stavovi Borenovića ne interesuju, niti ih komentariše, pogotovo kada ih on iznosi u svoje ime.

Kalabić je rekao da ga niko nije kontaktirao u vezi sa saopštenjem Anketnog odbora koje je objavljeno kao odgovor ministru Lukaču.

Kalabić pojašnjava da, iako je za sutra zatražio sjednicu Anketnog odbora, pravo predsjednika Odbora je da odredi kada će sjednica biti održana, a on trenutno nema informaciju kada će to biti.

Ja sam na regularan način zatražio da to bude što prije, po mogućnosti sutra – objasnio je Kalabić.

Kalabić kaže da je objavljenim saopštenjem zloupotrijebljeno povjerenje Narodne skupštine Republike Srpske, te dodaje da to nije stav Anketnog odbora, niti njegov stav, jer se zna kako se utvrđuje stav prema Poslovniku.

Ne može Anketni odbor koji je formiran da utvrdi istinu da sam proizvodi neistine. To je neprimjereno. Mi prvo moramo utvrditi istinu. Pri tome moramo poštovati Poslovnik, zakone i ostalo. Možda je drugima dozvoljeno da rade što rade, ali nama nije i na to nema pravo ni Borenović – rekao je Kalabić.

On je dodao da ga ne interesuje pod kakvim je pritiskom i obavezama Borenović da to radi, jer je legitimno izabran za predsjednika, a pritom je dužan da poštuje Poslovnik i da saopštava istinu.

Ovo danas nema veze sa tim. Mislim da on naš konstruktivan pristup i potpuno opredjeljenje da se do kraja utvrdi istina o slučaju Dragičević pokušava da zloupotrijebi u političke svrhe i političke obračune – ocijenio je Kalabić.

Prema njegovim riječima, upravo su svi protiv toga, i porodica i javnost, da se ovaj slučaj ne zloupotrebljava u političke svrhe već da se isključivo utvrdi istina šta se desilo.

Anketni odbor formiran odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića saopštio je da je iznenađen navodima ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača koje je izrekao u otvorenom pismu u vezi sa radom Odbora.

Nedopustivi su ovakvi navodi ministra Lukača na rad Anketnog odbora i pozivamo ga da poštuje Narodnu skupštinu Republike Srpske i odluke najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, te da ne ometa rad Anketnog odbora – navodi se u saopštenju ovog odbora.

U Anketni odbor su izabrani za predsjednika Branislav Borenović, narodni poslanik iz Poslaničkog kluba PDP-a, za zamjenika predsjednika Drago Kalabić, narodni poslanik iz Poslaničkog kluba SNSD-a i za članove Nedeljko Glamočak i Milanko Mihajilica, narodni poslanici iz Poslaničkog kluba SDS-SRS Republike Srpske, te nezavisni poslanik Goran Đorđić.

(srpskainfo)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button