Banjaluka

Rijedak jubilej u školstvu Republike Srpske: Vijek i po nastave u Drugovićima kod Laktaša

Bivši i sadašnji učenici, nastavnici i mještani obilježili su u Drugovića kod Laktaša 150 godina od izgradnje škole i početka nastave, koja nije prekidana ni u ratnim vremenima.

Oni su u monografiji „Svetiljka uništila mrak” koju su predstavili na velikoj i bogatoj svečanosti, smjestili mnoga svjedočanstva, dokumente, sjećanja u riječi i slici. Za­slu­gom Va­se Pe­la­gi­ća da­vne 1868. go­di­ne u ovom la­kta­škom se­lu otvo­re­na je prva „Srpska na­ro­dna ško­la”. Kroz bur­na vre­me­na, zajedno sa svojim učiteljima i đacima, pro­la­zi­la je i ško­la. Još se pre­pri­ča­va ka­ko su je za vrije­me bu­ne pro­tiv Tu­ra­ka zapali­li mje­šta­ni da se tur­ska voj­ska ne bi ulogorila pod njenim krovom.

Ovom publikacijom koju je uredio Živko Vujić, a glavninu materijala prikupili Živko Radujković, Ružica Rajić, Novislav Tepić, Dragojla Popović, Nedjeljka Vukičević, Ana Mijatović i Dejana Stegić, osvjetljen je vijek i po školstva u ovom laktaškom selu.

Loading...

– Vrijeme pamti i kazuje da je škola otvorena deceniju prije austrugarske okupacije BiH. Preživjela je dvije carevine, osmanlijsku i austrougarsku, dvije kraljevine (SHS i Kraljevinu Jugoslaviju) NDH, a potom Jugoslaviju i zakoračila u RS. Države i vlasti su se mijenjale, samo je naša škola sve njih nadživjela – rečeno je na svečanosti u Drugovićima.

Pismo u ime mnogih generacija učenika pročitao je Mladen Bundalo, najstariji učenik škole u Drugovićima. On je u školu pošao 1936. godine, a završio u proljeće 1940. godine.

Mladen Bundalo, najstariji đak iz Drugovića / foto: Milan Pilipović

– Imam još dva vršnjaka, Branka Mihajlovića i Milorada Railića, ali ja sam po danu i mjesecu stariji od njih. Moj otac Spasoje pošao je u istu školu 1900. godine. Pričao nam je da je bilo mnogo đaka iz susjednih Koljana, Hrvaćana, Milosavaca, Miloševaca i Čardačana – prisjetio se Bundalo rekavši da su školu većinom pohađali dječaci, a djevojčice malo ili nikako.

– Moja sestra Krstina je rođena 1924. godine, ali ni ona ni njene vršnjakinje nisu išle u školu. Kasnije, to se mijenjalo u pravom smjeru – rekao je Bundalo.

Bivši učenici Miroslav Radujković i Ratko Bundalo sjećaju se svojih školskih dana u školi u Drugovićima.

– Odnos prema nastavi, učiteljima i domaćim zadacima bio je veoma odgovoran. Nismo smjeli prekršiti pravila ponašanja niti doći bez domaćeg zadatka. U učionicama nije bilo galame, pažljivo smo slušali predavanja, a učitelji su za nas, kao i za naše roditelje, bili vrhovni autoriteti – saglasni su Miroslav i Ratko.

Drugovići su sada po­dru­čno odjeljenje Osno­vne ško­le „Ho­lan­di­ja” iz Sla­ti­ne. Direktor Novislav Tepić kaže da je tradicija škole veoma značajna za istoriju i obrazovanje cijelog kraja i RS jer pokazuje da su Srbi davno shvatili dalekosežnu ulogu škole. Zato su je vjerno čuvali, branili, gradili i unapređivali njene temelje znanja.

Promocija knjige o školi u Drugovićima / foto: Milan Pilipović

– Razumjevanjem vlasti RS, ministra i Ministarstva prosvjete i kulture RS, škola u Drugovićima nije ugašena zbog značaja za naše školstvo – rekao je Tepić.

Da­nas ovu ško­lu po­ha­đa sa­mo osam uče­ni­ka, u ta­ko­zva­noj nepodjeljenoj nas­ta­vi od dru­gog do pe­tog razreda. Me­đu­tim, mje­šta­ni Dru­go­vi­ća bore se da škola, zauvijek živi, ispunjena grajom učenika, novim lekcijama i godinama uspjeha.

U školskim klupama ovog septembra mjesta u klupama su zauzeli prvaci Damjan Jovanović i Jovana Crnadak, drugi razred pohađaju Nikolina Sikimić i Stefan Jovanović, trećeg nema, četvrti su Tamara Stegić, Aleksandra Zarić i Milan Trkuljak, a peti razred je Aleksa Manojlović. U školi je zaposlena učiteljica Dejana Stegić.

Vijesti požutjelih novina

„Srpski Vjesnik”, list za politiku, prosvjetu i privredu iz Mostara je u subotu 8. septembra 1901. godine objavio tekst „Zabava u korist srpske škole”. Navedeno je da su u Drugovićima vjernici priredili hramovnu slavu i večernju zabavu u korist svoje srpske škole.

Nastupili su učenici, pjevači i recitatori, Radojka Opačić, Slavko Simić, Zorka Popović, Branko Bojić, Jelena Koprenović. U časopisu „Otadžbina” od 7. septembra 1907. godine opisana je hramovna slava u Drugovićima, kojoj je prethodilo izvođenje pozorišnog komada „Običan čovjek” od Branislava Nušića. Prihod i sa ovog programa namjenjen je za uređenje školske zgrade.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!