Kultura

Albanci tvrde da su gusle njihov tradicionalni instrument

Nakon što je Unesko odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu namaterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podnijeli su toj organizaciji zajednički zahtjev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj istrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi, piše Koha.

Deklaraciju je u ime svih zemalja predstavio albanski ambasador pri UNESCO, Ferit Hodža.

Albanci tvrde, piše portal, da su gusle njihov tradicionalni instrument i oni ga zovu lauta.

Tvrdi se, naime, da su Albanija i tzv. Kosovo još prije nekoliko godina pokušali da ovaj muzički instrument registruju u UNESCO kao baštinu svog kulturnog nasljeđa, ali je taj zahtjev odbijen jer Kosovo nije član UNESCO.

– Ovaj stari muzički instrument rasprostranjen je širom Dinarske oblasti, od Slovenije do Albanije i dalje, od Rumunije, Bugarske, ali i Makedonije, Hrvatske, BiH. To je albanska lauta. Ali slične pjesme pjevaju i Sloveni sa instrumentom koji se zove gusle – navodi portal.
Dodaje se da Crnogorci taj instrument kao Srbi nazivaju gusle.

Navode i da lautu, za Albance, i gusle za Srbe i Crnogorce, koriste u Rusiji, Češkoj, ali i u Arabiji.

Za Rumune su gusle isto lauta, kao za Albance.

– Ali kome pripada ovaj instrument, vizantijskoj ili arapskoj kulturi? Albansko Ministarstvo kulture kaže da je u kontaktu sa crnogorskim, kako bi se i druge zemlje Jugoistočne Evrope uključile u donošenju konsenzusa. Zajednički zahtjev ambasadora Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je zato upućen UNESCO – piše ovaj prištinski dnevnik u onlajn izdanju.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!