Društvo

BRAVO MAJSTORE! Svetislav je za tri godine završio Matematičku gimnaziju i TO NIJE SVE

Svetislav Mijatović za tri godine završio je Matematičku gimnaziju, doktorirao je fiziku sa 27, prosjek studija mu je 10, bavi se naučnim radom na svom fakultetu i predaje u Zemunskoj gimnaziji.

Loading...

Povrh svega, svira gitaru i bendu i bavi se folklorom. I nema namjeru da ode iz Srbije, ali će na njegovu odluku uticati i jedan zakon u pripremi.

Svetislav otkriva Blicu kako je uspio da tako mlad doktorira, i to fiziku, kako je organizovao vrijeme tokom učenja, ali i šta je najveća boljka mladog čovjeka koji intezivno uči.

– U ovakav poduhvat ne treba da se upušta niko ko ne želi da se bavi akademskim radom, odnosno ako ne želi da ostane na fakultetu, jer mislim da je to preveliko ulaganje za nešto što je samo diploma. Moju generaciju na Fizičkom fakultetu nazivaju “zlatnom generacijom” i ima tu kolega koji su i bolji od mene, ali sam ja samo doktorirao ranije. Zato napominjem da je izuzetno važna organizacija vremena i tu nema prostora za društvene mreže. One izazivaju zavisnost i jedu vrijeme, ali i uništavaju koncetraciju – priča Svetislav Mijatović.

Pisao master i na ekonomiji

Kada je došao do mastera, kaže, u jednom trenutku kod njega je došlo i do prezasićenja fizikom, pa je radio master paralelno i na Ekonomskom fakultetu.

– Na masteru sam se lomio između ekonomije, odnosno finansija i fizike. Nakon jednog takmičenja, dobio sam posao u poznatoj naftnoj kompaniji i tamo sam radio šest mjeseci. Finansijski sam bio obezbijeđen, ali mi je nedostajala nauka, tako da sam odustao od te ideje. Potpuno je drugačiji svijet u kom se sjedi u kancelariji osam sati i ovaj svijet interakcije, dinamike i svakodnevnog učenja. Tako sam nastavio rad sa profesorom i mentorom Đorđem Spasojevićem – ističe Mijatović.

“Imamo odličnu djecu”

Osim naučnog rada, rad na obrazovanju mladih mu je takođe veoma zanimljiv, pa je predavao u svojoj nekadašnjoj školi, Matematičkoj gimnaziji, a trenutno radi u Zemunskoj gimnaziji.

– Mi imamo odličnu djecu, veoma pametnu i nadarenu i veoma mi je žao što njihove intelektualne domete ne prate i praktičnim dijelovi nastave. S obzirom na to da je fizika prirodna nauka, djeci bi trebalo pružiti što više mogućnosti da uče na primjerima – nadahnuto odgovara Mijatović na pitanje kako je raditi u školi.

Novi zakon

Velika mu je želja da ostane u Srbiji, i na fakultetu, ne samo iz naučnih, nego i obrazovnih razloga, ali ga u cijeloj toj zamisli plaši Nacrt zakona o istraživanju.

– Ako taj zakon bude izglasan, istraživači na fakultetima i u drugim instiitucijama neće biti ravnopravno tretirani. Na institutima će istraživači biti institucionalno finansirani, dok na fakultetima neće biti nikako. Zašto bi neko u tom slučaju ostajao na fakultetu i radio doktorski rad kada ga na institutu čekaju bolji uslovi? U tom slučaju nas dugoročne promjene nas najviše plaše. Ako se izglasa ovakav nacrt, to otvara mogućnost da na fakultetima ostanu prosječni studenti, jer će oni najbolji imati dve opcije, inostranstvo ili institut. Želim da ostanem na fakultetu, i u Srbiji, ali ću se ozbiljno zapitati da li ću imati takve želje ako se ovaj zakon izglasa – objašnjava mladi doktor nauka.

Folklor i gitara u bendu

Svetislav pored izvanrednog poznavanja prirodnih nauka ima lijepe hobije, bavi se muzikom i folklorom.

– Folklor je nekako posljedica mog porijekla i fragmenata moje prošlosti, jer je moja pordica 1995. izbjegla iz Slavonije. Kako bih obnavljao te emocije iz djetinjstva, igram u folklornom društvu KUD “Krajina”. Nažalost, sa muzikom sam trenutno malo pauzirao, jer zaista ne postižem sve – kaže Svetislav, piše Blic.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!