Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Trećina hrane u svijetu završi u smeću

ZAGREB – Oko trećina proizvedene hrane u svijetu, odnosno 1,2 milijarde tona, godišnje se baci, što znači da u smeću završi više od 1.000 milijardi dolara, procijenjuje Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), a prenosi zagrebački “Večernji list”.

U razvijenim zemljama se baca oko 40 odsto hrane u fazi prodaje i konzumacije, a u zemljama u razvoju 40 odsto u fazi proizvodnje.

Najviše se bacaju voće i povrće, potom riba i meso, a po domaćinstvu se baci hrane u vrijednosti od oko 1.800 dolara.

List prenosi da u Hrvatskoj oko 400.000 tona hrane godišnje završi u smeću, od čega 40.000 zbog nerazumijevanja označavanja roka trajanja.

Studija uzorkovanja četiri kategorije proizvoda na hrvatskom tržištu pokazala je da su proizvodi s vrlo dugim rokom trajnosti, kao što su kafa, so, šećer i pirinač, u slučaju da se pravilno skladište, ispravni za upotrebu i do godinu dana poslije datuma otisnog na ambalaži “najbolje upotrebiti do”.

U drugu kategoriju spadaju proizvodi s dugim rokom trajanja koji zadržavaju sva svojstva do dva mjeseca nakon isteka roka, kao što su žitarice, slatkiši, ulje…

Proizvode sa ograničenim i kratkim rokom trajnosti, poput mlečnih proizvoda, svježeg mesa i ribe, uopšte ne bi trebalo konzumirati poslije isteka propisanih rokova.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je Plan sprečavanja nastajanja otpada od hrane i istaklo važnost odgovorne proizvodnje i potrošnje kako bi se smanjilo bacanje i povećalo poklanjanje hrane u dobrotvorne svrhe.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button