Društvo

Zeničanka kupila crkvu u Gracu

Zeničanka Tatjana Petrović je ovih dana glavna vijest u svjetskim i regionalnim medijima, a nakon što je u austrijskom Gracu kupila crkvu za koju ima neobične planove, poput ideje da na oltaru napravi podij za DJ-a, dok bi umjesto klupa bili udobni kauči i naslonjači.

Loading...

Projekcije filmova

Crkva je sagrađena prije 50 godina, a otvarenje je zakazano za 1. juni. Petrović za “Avaz” kaže da se pojavila u prodaji baš kad je tražila prostor za kulturna i socijalna zbivanja te je odgovarala njenim planovima.

“Crkva će se pretvoriti u kulturni centar, koji će ujedinjavati mnoštvo drugih projekata. U kutu će biti bar, u ispovjedaonicama ću držati anonimne seanse psihoterapije, na oltaru će biti muzičari, na velikom platnu puštaćemo projekcije za vrijeme filmskih večeri, orgulje ćemo iskoristiti za prvi festival sakralne muzika u zemlji”, otkriva Petrović.

Rođena je 1963. u zeničkom naselju Crkvice, a otac joj je radio u “Željezari” kao inženjer, nakon čega je dobio posao u srednjoj školi u Brodu, gdje su se preselili prije nego što je krenula u školu.

Ratne 1992. godine, s porodicom je otišla najprije u Hrvatsku, a potom i u Austriju, gdje je ubrzo savladala jezik i zaposlila se kao medicinska sestra.

Paralelno je studirala te 2000. godine otvorila privatnu ustanovu za osobe sa psihičkim poremećajima. Vlasnica je kafića koji važi za centar kulture u Gracu.

“Došla sam na ideju da stvorim prostor koji će ljudima pružiti mogućnosti razvoja u nekomercijalnom i umjetničkom smislu. Sve se to brzo pročulo i uskoro mi je lokal bio pun umjetnika raznih grana, a poslije se proširilo i na druge grane poput obrazovanja, socijalnog rada. Poseban je jer daje osjećaj doma”, govori ova Zeničanka.

Političke odluke

Osim medicine i ugostiteljstva, Petrović se angažovala i politički, pa ja zamalo postala gradonačelnica Graca.

“Naši životi zavise o političkim odlukama i svako bi trebao pokazati interesovanje, jer o tome ovisi kako ćemo živjeti”, navela je Petrović te zaključila da ne razmišlja o povratku u BiH, ali da rado dođe u rodnu zemlju.

Crkvu je nazvala “Sanctuary” (Utočište), a kaže da je to zapravo mjesto za okupljanje izgubljenih ljudi koji traže svoju kreativnost, na koje će moći doći svi koji se ne boje pokucati na vrata.

“Ja samo vraćam ljude u crkvu i dajem ovom mjestu njegovu pravu funkciju – da zbližimo ljude i damo im mjesto na kojemu mogu pronaći sebe”, kaže Petrović.

(Avaz.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!