Magazin

Svjetski dan dječije knjige

Ako od djece ne napravite čitaoce u najranijem uzrastu teško da će kasnije biti naklonjeni knjizi, smatraju stručnjaci.

Svjetski dan knjige za djecu, ustanovljen prije više od pola vijeka, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca biće obilježen i u bibliotekama širom Srbije danas, 2. aprila na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena.

Centralna manifestacija, sa koje se djeci šalje poruka o magiji književnosti, ali i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči u Beogradu, počeće u podne u novom prostoru Dječijeg odeljenja Biblioteke grada Beograda, “Čika Jova Zmaj” u Zmaj Jovinoj ulici, gdje će između ostalog pobjednicima konkursa “S knjigom u ruci u junaka se preobuci” biti uručene nagrade.

Direktorka Biblioteke Grada Beograda Jasmina Ninkov rekla je za Tanjug da biblioteka sa posebnom radošću obilježava dan dječije knjige, jer upravo rad sa djecom u misiji i viziji te institucije zauzima posebno mjesto.

“Ako od djece ne napravite čitaoce u najranijem uzrastu teško da će kasnije biti naklonjeni knjizi,” rekla je Ninkov i podsjetila da bibliotekari tokom cijele godine na vrlo savremen način mladim čitaocima približavaju knjige.

Bibliotekarka tog Odeljenja Jasna Brkić pozvala je u izjavi za Tanjug sve male sugrađane da dođu u biblioteku i svakog drugog dana, jer bibliotekari za njih organizuju brojne besplatne, kreativne radionice.

“Sve što radimo, radimo kako bi se djeca okrenula i usmjerila ka knjizi, ideja je da se najmlađi podstaknu da se kretativno izraze i da u knjigama uživaju,” rekla je Brkić i podsjetila da namlađe u tom odeljenju čeka više od 30 hiljada knjiga.

U cilju promocije književnosti za djecu Vlada Švedske dodeljuje međunarodnu nagradu “Astrid Lindgren” u čast autorke knjige “Pipi Duga Čarapa”, a nagrada je vrijedna pola miliona evra.

U Srbiji postoji nekoliko značajnih nagrada, poput najstarije, uvedene prije 65 godina “Neven”, koju su između ostalih osvojile knjige “Marija Kiri”, “Čudesno putovanje”, “Karavan čudesa”…

O jednoj ustanovljenoj 1997. godine – “Dositejevom peru” odlučuju upravo oni kojima su te knjige namjenjene – djeca. Po ocjeni tog velikog žirija sastavljenog od đaka, za najbolje su proglašene knjige “Ja, Aleksija”, “Hajduk Veljko junak vredan cele vojske”, “Zagonetne priče”, “Olimpijski san”, “Od čitanja se raste”…

Beogradsko Dječije odeljenje osnovano je 1931. godine. Najstarija dječija knjiga je iz 1878. godine “Darak dobroj djeci od čika Steve” Stevana Popovića, dok je najstarija strana kjniga iz 1921. “Tartaren Taraskonac” Alfonsa Dodea.
 
Svjetski dan dječje književnosti ustanovljen je 1967. na dan kada je 1805. rođen Andersen – pisac više od tri hiljade djela, prevedenih na 125 jezika, a među kojima su i bajke “Mala Sirena”, “Ružno Pače” “Snežna kraljica”, “Carevo novo odelo”…. bez kojih je teško zamisliti bilo koje detinjstvo.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!