Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Radojičić: Gradu trenutno potrebne dvije milijarde KM

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da je “Banjaluka se gradi” naziv za sve projekte komunalne infrastrukture koji se realizuju i da su gradu trenutno potrebne još dvije milijarde KM, a samo kanalizacija će koštati nekoliko stotina miliona KM.

Radojičić je rekao novinarima da je nekoliko stotina miliona KM potrebno samo za projekat rješavanja otpadnih voda i izgradnju jednog ili više postrojenja i dijela kanalizacione mreže, ističući da to nije moguće bez evropskih fondova.

“To je previše za bilo koje kreditno zaduženje, previše je i za nivo Republike. Taj projekat neće biti riješen u dogledno vrijeme bez bespovratnih evropskih sredstava”, rekao je Radojičić.

On je naveo da je prije mjesec dana razgovarao sa gradonačelnikom Rijeke, koja ulazi u realizaciju projekta prerade otpadnih voda i izgradnje centralnog postrojenja u vrijednosti 300 miliona evra.

“Rijeka je duplo manja od Banjaluke i 85 odsto potrebnih sredstava za ovaj projekat obezbijeđeno je iz evropskih sredstava, nešto od države, a najmanje od grada”, istakao je Radojičić.

On je naglasio da su potrebe grada ogromne i da se prati tempo koji je moguć u odnosu na budžet i na neka dodatna sredstva.

Prema njegovim riječima, grad već dvije godine u komunalnu infrastrukturu ulaže od 30 do 50 miliona KM iz budžeta.

“U nacrtu budžeta za narednu godinu je isto negdje 30 do 50 miliona KM ulaganja u vodovode, kanalizacije, mostove, saobraćajnice, vrtiće, škole i raznu drugu komunalnu infrastrukturu”, naveo je Radojičić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li grad ide u novo zaduženje zbog stare Toplane, Radojičić je naveo da nije riječ o novom zaduženju i pojasnio da grad otplaćuje kredit stare Toplane i da je to restrukturisanje postojećeg duga i zamjena garancije na duži rok sa manjom kamatnom stopom.

On je rekao da se stara Toplana godinama zaduživala i dospjela do zaduženja od 95 miliona KM, zbog čega nije mogla dalje da radi.

“Sjećate se svih naših pokušaja i na kraju gradnje potpuno nove toplane? Veći dio tih dugova stare Toplane ostao je gradu, zato što je grad dao garancije. Stara toplana ih ne vraća, vraća ih grad”, naglasio je Radojičić.

On je napomenuo da grad Banjaluka godišnje vraća više od četiri miliona KM dugova stare Toplane.

Radojičić je rekao da se na dnevnom redu sutrašnje sjednici gradske skupštine nalazi restrukturisanje 12,6 miliona KM starog duga za koji je grad izdao garanciju.

“Restrukturisanje je na duži rok sa manjom kamatom da bismo nešto para uštedjeli i u ukupnom iznosu i na pojedinačnom godišnjem iznosu. Grad će narednih desetak godina vraćati dugove za nabavku mazuta od prije 10 godina, zato što stara Toplana to ne može, a onda pokušavamo tim prepakivanjem da godišnje imamo što manje opterećenje”, pojasnio je Radojičić.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button