Društvo

“Potpisnice Dejtonskog sporazuma da pomognu opstanak Srba u FBiH”

SARAJEVO – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) pozvao je zemlje potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma da podrže obnovu srpskih sela u ovom entitetu, te da ne dozvole nenadležnim organima u gradovima, kantonima i drugim da se oni bave detektovanjem srpskih sela kao potencijalnim mjestima za izgradnju migrantskih centara.

“Pozivamo svjedoke Dejtonskog sporazuma – SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, EU i Rusku Federaciju, da pomognu opstanak Srba u FBiH i takođe da podrže sve one koji žele da se vrate u Federaciju, da im se uvede struja, obnove kuće, putevi, vodovodi”, ističe se u saopštenju Odbora povodom 24 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Loading...

Članovi Odbora uputili su apel ovim zemljama da urazume pojedine funkcionere u gradovima i kantonima FBiH, da im objasne da postoji Dejtonski sporazum i Aneks sedam, odnosno da migrantske centre ne mogu formirati u srpskim selima, gdje nikada nije implementiran ovaj aneks.

“Danas, 24 godine od potpisivanja sporazuma o miru, u FBiH je bolje biti migrant bez ijednog dokumenta, predstaviti se da si iz Azije ili Afrike, i obezbijedićeš svoju egzistenciju, nego biti državljanin Federacije, sa ličnom kartom sa pogrešnim imenom i prezimenom u njoj”, ističu iz Odbora za zaštitu prava Srba.

Iz Odbora navode da se Aneks sedam primjenjuje selektivno, dodajući da su povratnici u Republiku Srpsku imali i danas imaju masovnu finansijsku i političku podršku svih država EU, SAD i zemalja Bliskog istoka, dok su se srpski povratnici u FBiH vraćali kako su znali i umjeli.

“Da je tako, dokaz je da su danas oko 100 srpskih sela u FBiH, u opštinama Bihać, Sanski Most, Krupa, Ključ, Bosanski Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Kupres, Bugojno, Donji Vakuf, Kladanj i u drugim opštinama, i dalje bez struje”, upozorava se u saopštenju.

Iz Odbora navode da Srbi u FBiH, koji su državljani ovog entiteta i kojima Ustav Federacije garantuje sva prava, i dalje žive po šupama, od njihovih kuća su ostali samo tragovi, nemaju vode, uređene puteve, ali ni zdravstvenu zaštitu.

“Migranti koji u BiH uđu ilegalno, bez ijednog dokumenta, od organa BiH dobijaju azilanstske dokumente, dobijaju struju, potpunu zdravstvenu zaštitu, tri obroka dnevno, obuću odjeću, novčanu pomoć za život, odnosno dobijaju sve ono što Srbi u Federaciji traže da dobijaju, što im ustav omogućava, a ne mogu da ostvare jer se suptilno blokira svaki njihov zahtjev”, naglašava se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!