Hronika

Teroristički napadi u BiH koji su šokirali svijet

SARAJEVO – Husein Bilal Bosnić, bivši vehabijski lider iz Bužima, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorizam, po svemu sudeći, ostaće iza rešetaka dok potpuno ne odrobija tu kaznu.

Kako saznajemo, odbijena mu je i posljednja molba za prijevremenu slobodu.

Loading...

“Zatvorenik je 5. jula dostavio molbu kojom je tražio prekid izdržavanja kazne zatvora izrečene pravosnažnom presudom Suda BiH od 5. novembra 2015. godine. Rješenjem Suda BiH od 9. jula molba zatvorenika Huseina Bosnića odbijena je kao neosnovana”, rekli su za “Nezavisne” iz Suda BiH.

Presudom Suda BiH, Bosniću je izrečena kazna koja ističe 3. septembra 2021. godine. On je slobode pokušao da se domogne još 2017. godine, ali mu je molba i tada odbijena.

Slučaj “Bosnić” je tek jedan od brojnih koji se odnose na terorizam, a koji su u proteklih više od dvije decenije šokirali BiH. Dobar dio njih je, putem medijskih napisa, obišao cijeli svijet. Akteri terorističkih napada su osuđeni, ubijeni ili izvršili samoubistvo. Posljednji napad se dogodio prije četiri godine u Sarajevu.

Međutim, i nakon te godine, niz bh. državljana osuđeno je za terorizam. Posljednja u nizu presuda donesena je prije nekoliko dana. Tada je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo drugostepenu presudu kojom je Maksimu Božiću izrečena kazna zatvora od šest godina, a Edinu Hastoru tri godine za krivično djelo terorizam.

Božić, Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu, koristio je imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. Određeno vrijeme bio je u zatvoru u Austriji zajedno s Mevlidom Jašarevićem, koji je 2011. godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Mostar, septembar 1997.

Smatra se da je napad u septembru 1997. godine u Mostaru, gdje je aktivirana auto-bomba, bio prvi teroristički akt u poslijeratnoj BiH. Tada je u prolazu iz Splitske ulice prema zgradi policije povrijeđeno 29 osoba.

U pitanju je bomba s 30 kilograma TNT-a i MES-a, postavljena u vozilu golf.

Kako je ranije objavljeno, istraga je utvrdila da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze s Al Kaidom.

Vitez, oktobar 2008.

U tržnom centru “Fis” Vitez, u odjeljenju hipermarketa, u oktobru 2008. godine eksplodirala je bomba, od koje je poginuo radnik obezbjeđenja Zvonko Barbić (28). Osmoro ljudi je povrijeđeno.

Federalna uprava policije je, podsjetimo, tu eksploziju proglasila terorističkim činom. Kasnije se ispostavilo da je bomba kojom je izazvano krvoproliće ostavljena u paketu.

Za terorizam je 2011. na devet godina zatvora osuđen Suvad Đidić, koji je optužen da je sačinio tu eksplozivnu napravu.

Bugojno, jun 2010.

Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u junu 2010. godine u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u vazduh Policijsku stanicu.

Eksplozivna naprava postavljena je na zid Policijske uprave u Bugojnu. Poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba ranjeno.

Akteri ovog napada su uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks.

Sarajevo, oktobar 2011.

Sarajevo je u oktobru 2011. godine potresao teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD, kada je ranio jednog policajca.

Agonija ispred američke ambasade trajala je oko pola sata, a napadač je savladan brzom akcijom specijalaca kada je pogođen u nogu.

Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora, bio je pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

Zvornik, april 2015.

U aprilu 2015. godine Nerdin Ibrić upao je u Policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Napadač je ubijen u razmjeni vatre, a napad je okarakterisan kao pucanj u Republiku Srpsku i teroristički akt. Istraga je takođe pokazala i da se Ibrić posljednjih mjeseci prije napada družio s pripadnicima vehabijskog pokreta.

Sarajevo, novembar 2015.

Posljednji u nizu terorističkih napada dogodio se u novembru 2015. godine u Rajlovcu, u Sarajevu, kada je Enes Omeragić, blizak vehabijskom pokretu, ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića.

Napadač se potom raznio bombom nakon opsade njegove kuće, koju su izvele snage bezbjednosti. Objavljene su potom izjave komšija kako je Enes Omeragić izvjesno vrijeme bio na ratištu u Siriji.



Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!