Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Šest hrabrih filmova u domaćem takmičarskom programu

U domaćem takmičarskom programu 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Beldocs” u Beogradu, od 8. do 15. maja, biće prikazano šest filmova za koje umjetnički direktor Marko Grba Sing kaže da su hrabri, tematski vrlo raznovrsni i specifični i svi sadrže neku vrstu istine.

Autori hrabro ispituju svijet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opštini, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih, kako u Srbiji, tako i širom svijeta.

Jelena Maksimović i Dušan Grubin u filmu “Taurunum Boy” prate zemunskog tinejdžera i njegovo orkuženje tokom ljetnjeg raspusta i prelazak iz osnovne u srednju školu, dajući kroki današnje omladine koja je bez jasnog cilja i ideje šta želi od svog života.

“Dušan i ja smo odrasli u Zemunu, i kada vidimo današnju decu, njihov način ponašanja, govora, vidimo tragove devedesetih godina koji dolaze od njihovih roditelja”, rekla je Maksimovićeva na današnjoj konferenciji za novinare.

“Na crnoj listi” Sare Marković i Nikole Dragovića dokumentarac je o pripadnicima Falun Gonga u Srbiji i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, oslikavajući ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava.

“Falun Gong je kineska meditacija i nema veze sa sektom, i ovo je zapravo priča o ljudskim pravima, o tome kako gledamo na ono što ne poznajemo i ta priča se može primeniti na bilo koju zemlju, bilo koji režim”, rekao je Dragović.

Na programu će biti i filmovi “Centar” Ivana Markovića o Centru “Sava”, “To sam što jesam – Gipsy Mafia” Andrijane Stojković o Romima iz Srbije koji žive u Njemačkoj i u svojim pjesmama kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberlani kapitalizam, “Deca proleća” Dušana Solomuna o sirijskim izbeglicama u Njemačkoj.

“Beldocs” se završava premijerom filma “Električni orgazam za ljude budućnosti” Marije Vukić, koja kaže da je željela da prikaže kako izgleda taj magičan rokenrol život, članove benda kao zanimljive individue i fenomen koji traje 40 godina.

O nagradama u domaćem takmičarskom programu odlučivaće žiri u kome su slovenačka rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara i filmski reditelj iz Lisabona Manuel Mozos, a pokrovitelj nagradnog fonda je Filmski centar Srbije.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button