Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Ogromni dugovi u zdravstvu Srpske (VIDEO)

Već duže vrijeme zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su na vrhu liste najvećih poreskih dužnika. Tako bolnice u Srpskoj po osnovu poreza i doprinosa državi duguju 140,3 miliona konvertibilnih maraka.

Javne zdravstvene ustanove su i dalje prve na “crnoj listi“ dugova za poreze i doprinose, pokazuju zvanični podaci Poreske uprave Republike Srpske.

Najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske sa 48 miliona maraka. Slijedi Bolnica u Istočnom Sarajevu od koje Poreska uprava potražuje ukupno oko 37 miliona maraka. Zatim slijedi Bolnica u Doboju sa 17 miliona, Gradiška 12 i Bolnica u Trebinju sa 9,4 miliona maraka duga.

Resorni ministar priznaje da jeste bilo nekontrolisanog povećanja dugova. Dragan Bogdanić, međutim, tvrdi da je gomilanje dugova zaustavljeno i da će se Ministarstvo u narednom periodu intenzivnije baviti ovim pitanjem, ne precizirajući na koji način.

Iz opozicije smatraju da rast dugova za poreze i doprinose u zdravstvenom sektoru nije zaustavljen i da je samo u odnosu na prošlu godinu ukupan dug porastao za više od 30 miliona maraka.

Jelena Trivić iz Ekonomskog savjeta PDP-a upozorava da je ovakav zdravstveni sistem neodrživ i da su racionalizacije troškova neophodne kako bi opstalo pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

Negativan trend gomilanja dugova u bolnicama u Republici Srpskoj sve je prisutniji posljednjih godina. Ipak na takvo stanje Vlada ne raguje, dugovi prema državi se povećavaju, a većina direktora gubitaša ostaje u svojim foteljama.

Izvor
BN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button