Politika

Ivanić: Ja ne glumim srbendu!

”Republici Srpskoj ne trebaju političke avanture, već snažna ekonomska, privredna, biološka i moralna obnova. Dok se vlast SNSD, DNS i SP hvali napretkom, ne spominje se činjenica da je broj Srba u Republici Srpskoj spao na oko 900. 000”, kaže srpski član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić.

On kaže da je vlast SNSD-DNS-SP do te mjere ekonomski sunovratila Srpsku da više nemamo odlazak ljudi, nego egzodus.

“Ljudi napuštaju Srpsku u potrazi za poslom i boljim životom. SNSD i Dodika treba zaustaviti na izborima i dati zemlju u ruke ljudima koji imaju rješenje da nas izvuku sa dna”, rekao je Ivanić u intervjuu portalu Slavija.

Loading...

Svojim najvećim uspjehom smatra to što je izvukao Srpsku iz fokusa interesovanja međunarodne zajednice.

”Srpska više nikome nije problem, sad su međusobni odnosi Bošnjaka i Hrvata u BiH ključno pitanje. Da se razumijemo, nikad ne smijemo da se opustimo, jer će uvijek biti želje da se stvari u BiH pojednostave i uvedu principi koji ne odgovaraju srpskom narodu”, kaže Ivanić.

Uprkos ličnim problemima koje Milorad Dodik ima na međunarodnom planu, kaže Ivanić, međunarodni položaj Republike Srpske nikada nije bio jači.

”Od nas se ništa ne traži, nema nijednog zahtjeva za smanjenje nadležnosti. Stvarni život i dalje jeste u Republici Srpskoj, Srpska o svemu sama odlučuje. Zato ne razumijem Dodikovu želju da se svrstava na stranu Hrvata i daje podršku trećem entitetu. Time otkida dio teritorije Republike Srpske i nije isto biti jedan od dva ili jedan od tri”, rekao je Ivanić.

Kaže da se Srpska, kao, bori sa zamišljenim neprijateljima koji svaki dan kroz medije pod kontrolom SNSD navodno napadaju Republiku Srpsku.

”Paradoksalno, kroz te iste medije objavljujemo na sva zvona da smo ekonomski nikad stabilniji, a istovremeno u sve zemlje u regionu, uključujući i Srbiju, stižu investicije, osim kod nas. Kod nas godinama nije otvorena nijedna fabrika”, tvrdi Ivanić i dodaje da je prvi invetitor u Srpsku stigao kada je on bio premijer.

”Doveli smo ”Mital”, koji je investirao u rudnik Ljubija, a danas je to fabrika koja radi. Obnovili smo proizvodnju u ”Vitaminki”, danas ta fabrika koja radi. Tada smo imali ”Banjalučku mljekaru”, danas je nema. Radila je i štamparija Glasa, ”Fabrika duvana”, više ni njih nema. Dok sam ja bio premijer, dug Republike Srpske bio je oko dvije milijarde, danas je preko 6 milijardi maraka. Tokom mandata koalicije SNSD-DNS-SP propale su tri banke. Moja Vlada je dovela ozbiljan broj kupaca u bankarski sektor. Sve i jedna od tih banaka danas radi, sve su stabilne i ozbiljne, i niko nije ostao bez posla”, kaže Ivanić.

Od sadašnje vlasti u Republici Srpskoj imali smo, kaže, samo obećanja i laži, ”poput aerodroma u Trebinju, navodne fabrike za proizvodnju elektromobila, gdje je poslije svečanog događaja i nekoliko miliona maraka Dodikov savjetnik Dragan Vučetić pobjegao izvan zemlje i nikad ga nisu našli, a ima tu još svakakvih obećanja”.

Jedini napredak, kaže Ivanić, za ovih 12 godina što smo dobili autoput, a što je ipak, kad se na sve ove promašaje nadoveže – jako malo.

Na pitanje o položaju Srba u regionu i poređenju sa Dodikom, Ivanić kaže:

”U tome upravo i jeste razlika između gospodina Dodika i mene. Ja ne glumim Srbendu, ja sam istinski Srbin. Žestoko sam protiv Dodikovog olakog dodjeljivanja BiH Bošnjacima. Na taj način se Dodik odriče onoga što je srpsko i pravi Srbe uljezima na njihovoj sopstvenoj zemlji. Podsjetiću na staru narodnu, koju često citiram: Bosna i Hercegovina – Svetog Save djedovina. Nemamo nijedan razlog da predajemo BiH Bošnjacima i time njih činimo ekskluzivnim gazdama unutar BiH. BiH je i srpska.”

Izvor
BN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!