Kultura

Parižani se poklonili banjalučkoj violinistkinji

Koncert u Parizu na kojem sam nastupila sa 200 muzičara jedan je od najvećih u mojoj karijeri, a ovacije pariške publike pamtiću do kraja života.

Rekla je ovo banjalučka violinistkinja Jovana Raljić, muzika, kon nakon nastupa u Parizu.

Ova mlada umjetnica je dobila veliku privilegiju da kao koncertmajstor vodi ansambl koji je bio sastavljen od muzičara 50 različitih nacija, a u njemu su se našli članovi simfonijskih orkestara iz Beča i Pariza.

– Još osjećam žmarke od uzbuđenja, jer sam imala čast da nastupim pred zahtjevnom pariškom publikom u samom srcu glavnog grada Francuske, pored Ajfelovog tornja. Kao koncertmajstor imala sam specifičan posao gdje sam bila desna ruka čuvenog belgijskog dirigenta Patrika Davina i imala zadatak da oblikujem zvuk, prvenstveno gudačkog ansambla. Mislim da sam uspješno ispunila zadatak, jer sam dobila pohvale od brojnih kolega – rekla je Jovana.

U publici je bio i ambasador Austrije u Parizu Mihael Linhart, koji je za nju i ostale muzičare prije koncerta organizovao prijem u prostorijama ambasade.

Ovaj koncert je stigao nakon serije Jovaninih uspješnih koncerata po čitavoj Evropi. U oktobru je nastupila u Milanu, u jednom od najstarijih teatara Evrope, u kojem je svirao čak i tada 13-godišnji Mocart, a održala je i koncert u Veneciji sa simfonijskim orkestrom pred oko hiljadu ljudi. Ovu salu odlikuje besprijekorna akustika, zbog čega je koncert predstavljao magiju u pravom smislu riječi.

Povodom oktobarskog koncerta Raljićeva je još tada kazala da je sve zvučalo čarobno.

– Bila sam veoma uzbuđena i nervozna jer sam željela da sve protekne u najboljem redu, ali kad sam zakoračila na scenu i počela svirati, sve je zvučalo čarobno. Imala sam svega dvije sedmice da spremim program, ali je sve bilo perfektno, što se vidjelo po reakciji publike koja je bila oduševljena mojim umijećem na violini – kazala je Raljićeva.

– Svirala sam sa članovima Bečke filharmonije po cijeloj Austriji, a završni nastup je održan u čuvenoj Koncerthaus dvorani. Od brojnih koncerata posebno bih izdvojila gostovanje u Španiji, kao i nezaboravne nastupe sa internacionalnim orkestrom “Junge Deutschland Philharmonie” sa kojima sam imala pet uzastopnih koncerata u Berlinu, Darmštatu i Vajmaru – istakla je mlada Banjalučanka.

Ona je prije pola godine na audiciji izabrana za koncertmajstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra “Wiener Jeunesse”, koji ima tradiciju dugu tri decenije. U orkestru sviraju muzičari iz cijelog svijeta od 18 do 26 godina, koji se školuju u austrijskim muzičkim univerzitetima i konzervatorijumima.

Poznata je i po svojim vokalnim sposobnostima, koje često kombinuje uz magiju violine, a zahvaljujući ovom nesvakidašnjem spoju prije pet godina je stigla i do polufinala šou programa “Ja imam talenat”.

Školovanje u Gracu i Beču

Jovana je okončala osnovni studij “Bechelor of Arts” u Gracu sa prosjekom 10, gdje joj je mentor bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela, a muzičko usavršavanje nastavila je u Beču, gdje se upisala na master studij u oktobru.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!