Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Deutsche Welle: Njemačka najavljuje provjeru diploma iz BiH

Mediji u Njemačkoj i dalje pišu o biznisu sa lažnim diplomama u BiH. Razlog je što posebno veliki broj njegovatelja i medicinskih sestara u Njemačkoj dolazi upravo iz BiH.

Otkrića portala “Žurnal” u BiH su podigla veliku prašinu kako u BiH tako i Njemačkoj. Navodno će se provjeriti diplome svih zaposlenih u zajedničkom Parlamentu BiH.

Prema riječima Kenana Vehabovića, šefa uprave Parlamenta, samo se čeka na zeleno svjetlo Kabineta za zaštitu ličnih podataka. Time se neće puno postići, smatra novinar Avdo Avdić i ukazuje da se moraju otkriti mehanizmi prevare i da oni koji stoje iza toga trebaju biti kažnjeni, piše “Deutsche Welle”.

Njemački državni radio “Deutschlandfunk” je objavio reportažni izvještaj iz Sarajeva pod naslovom “Njegovatelj za 17 dana”. U izvještaju se pored ostalog navodi da je problem sa kupovinom diploma u BiH poznat i da državno tužilaštvo skoro ništa ne poduzima.

“Deutschlandfunk” takođe navodi da je prema posljednjem izvještaju o migraciji u Njemačku 2016. i 2017. godine stiglo više od 50.000 državljana BiH.

“Mnogi od njih su se zaposlili u zanimanjima za koja nedostaje radne snage u Njemačkoj. Te osobe, kada dođu u Njemačku, moraju podnijeti zahtjev za priznavanjem diploma. Za to su zadužene nadležne službe u njemačkim saveznim zemljama”, piše portal.

A one su, kako piše “Deutschlandfunk” upoznate sa bosanskohercegovačkim slučajem.

Prava diploma bez pohađanja škole

Njemačka televizijska stanica “RTL” se u svom centralnom dnevniku bavila ovom temom i pored ostalog navela da se u BiH može kupiti diploma za oko 1.250 evra. “RTL” prenosi da je veliki problem za istražne organe to što diplome nisu falsifikovane.

“To su prave, originalne ali lažne diplome koje se izdaju ljudima koji nisu završili nikakvu obuku”, navodi “RTL” i dodaje da bi u tom slučaju njegovatelj ustvari mogao biti i izučeni automehaničar. “RTL” isto tako navodi da veliki broj osoba, koje u Njemačkoj rade kao njegovatelji, dolazi upravo iz BiH.

Šta radi njemačka vlada na sprečavanju toga da pacijenti budu prepušteni u ruke nekvalifikovanog osoblja? Odgovor na ovo pitanje “RTL” je potražio od ministra zdravsta Jensa Špana, koji je rekao da su njemačke savezne zemlje zadužene da provjere diplome.

“Mora se razjasniti da li su te diplome za ljekare ekvivalente našim”, izjavio je ministar Špan u intervjuu za “RTL”.

Za njega je važno da se to riješi “što je prije moguće jer je Njemačkoj potrebna stručna radna snaga i da se ne provjerava samo dokumentacija, nego i njihova stručnost”.

Njemačkim bolnicama i staračkim domovima trenutno nedostaje oko 30.000 njegovatelja. Procjenjuje se da će Njemačka do 2030. godine imati 3,1 milion osoba kojima je potrebna njega, dok će se taj broj do 2050. godine povećati na četiri miliona.

Trgovina s lažnim diplomama u BiH

Kupovinom diploma u BiH se bavi i list “Die Zeit” koji navodi da je BiH 2017. godine napustilo više od 35.000 ljudi i da je riječ uglavnom o mladima koji se brinu za svoju budućnost. List navodi da je BiH četvrta u Evropi po broju nezaposlenih i da je skoro svaki peti stanovnik zemlje bez posla.

“Die Zeit” navodi da njegovatelj u Sarajevu nakon trgodišnjeg školovanja u prosjeku zaradi 500 evra mjesečno i to bruto. U Njemačkoj bi prema navodima sindikata “Ver.di” kao početnik mjesečno zarađivala 2.635 evra (bruto iznos).

“Za to mora izvršiti prekvalifikaciju, a desetine privatnih medicinskih škola u BiH se specijalizovalo za takve kurseve”, piše “Die Zeit”.

List navodi da su se neke agencije koje posreduju u zapošljavanju već suočile sa problemom kupljenih diploma.

“Znamo da se u BiH mogu kupiti diplome. To je javna tajna”, kaže Andreas Deperman iz firme “Profco” iz Bremena.

“Mi provjeravamo sve kandidate. Godišnje imamo po dva ili tri kandidata sa lažnim diplomama. Ali taj problem možemo uspješno riješiti”, dodaje on.

Obično kod priloženih dokumenata takvih kandidata brzo pada u oči da je prekvalifikacija trajala veoma kratko.

“U tom slučaju zovemo bolnice u BiH i provjeravamo da li je kandidat kod njih zaista prošao obuku”, kaže Deperman.

Klinika “Diepholz” iz Donje Saske je prva koja je zbog skandala sa kupljenim diplomama u BiH preduzela protivmjere. Ova klinika je prekinula ugovor sa njemačkom agencijom za posredovanje u zapošljavanju iz Bremena i najavila provjeravanje svih diploma koje imaju njegovatelji iz BiH.

Izvor
DW
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button