Magazin

Svi mogu smanjiti faktore rizika od raka

Kvržicu na dojci sam napipala u novembru 2003. godine, ali sam pomislila da je masno tkivo i doktoru sam se javila tek krajem naredne godine. Saznati da bolujem od raka bio je veliki šok, pomislila sam da je to kraj, prisjeća se Suzana Kekić, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra“, teških trenutaka kada je saznala da ima ovo maligno oboljenje.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. februara svake godine širom svijeta, a u posljednjih nekoliko godina broj oboljelih od ovog malignog oboljenja bilježi stalni rast kako u svijetu, tako i u BiH.

Loading...

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da su maligni tumori jedan od vodećih uzroka smrtnosti u RS, a na godišnjem nivou se registruje više od 5.000 oboljelih.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da je u FBiH 2017. godine registrovano ukupno 15.517 malignih oboljenja, što je mali pad u odnosu na 2016. godinu kada je zabilježen rekordan broj oboljelih.

Kekićeva kaže da joj je najteže bilo prihvatiti dijagnozu i proći kroz liječenje, a ostati pozitivna zbog svoje porodice, ali da je uspjela, te pobijedila ovu bolest.

“Prošla sam hemoterapiju, zračenje, odstranjivanje dojke, opadanje kose i pritom pokušala zaštititi djecu da ne primijete koliko je to ozbiljno”, kazala je ova Banjalučanka.

Dodaje da je pored podrške porodice bitno razgovarati sa psihologom da bi rak što brže bio pobijeđen.

“Razgovor sa psihologom je nužan posebno prilikom otkrivanja raka, kada ste suočeni sa dijagnozom. U našem udruženju imamo psihologa koji je na raspolaganju bilo za grupne ili za individualne razgovore. Jer dok se borite sa bolešću, ne želite time opteretiti porodicu. Lakše je to podijeliti sa nekim koga ne znate”, priča Kekićeva.

Ističe da je najbitnije u svemu tome zadržati pozitivan stav i gledati naprijed, te skinuti stigmu sa ove bolesti.

“Sretni ste kad vam kažu da ste pobijedili bolest, ali i sada svake godine idem redovno na kontrole i nikad mi nije svejedno. Ne treba puno o tome ni razmišljati. Ja gledam naprijed jer konstantnim razmišljanjem samo padate u depresiju, a kao što kažu – ne ubija bolest, nego strah”, iskrena je Kekićeva.

Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC RS Banjaluka, kaže da su maligna oboljenja iz godine u godinu u porastu.

“Broj oboljelih je u porastu iz godine u godinu i to mi u kliničkoj praksi svakodnevno vidimo. U Klinici za onkologiju smo proširili kapacitete, ali nam se često dešava da, zbog sve većeg broja oboljelih, neke pacijente ne možemo da primimo”, kazala je Gojkovićeva.

Dodaje da je kod muškaraca najučestaliji karcinom pluća, a kod žena karcinom dojke. Prema njenim riječima, česti su i karcinom debelog crijeva kod oba pola, te karcinom prostate kod muškaraca i ginekološke lokalizacije kod žena.

“Bitno u vezi s rakom grlića materice, dojke i debelog crijeva je to što za njih postoje skrining programi. Za karcinom dojke je to mamografija, za rak grlića materice je HPV testiranje, a za rak debelog crijeva je test stolice i ako je taj test pozitivan – onda se radi kolonoskopija”, objasnila je Gojkovićeva.

Ističe da, iako se karcinom ne može spriječiti, nekim lokalizacijama može se rano otkriti i u potpunosti izliječiti.

“Neki oblici raka se doista mogu izliječiti bez bojazni da će se opet vratiti, a to je prije svega karcinom testisa koji pogađa mlade muškarce u dobi do 30 godina. Ako se rano otkrije, a može jer je pristupačno palpaciji, može se u potpunosti izliječiti. Taj pacijent nakon liječenja može i zasnovati porodicu”, rekla je Gojkovićeva.

Istakla je da postoji nešto što svako, bez posebnih ulaganja, može uraditi za svoje zdravlje, a to je da smanji faktore rizika koji dovode do nastanka raka.

Dodaje da su najveći faktori rizika pušenje, konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, pretjerano unošenje šećera i konzervirane hrane, kao i stres.

Gojkovićeva navodi da pored ovih faktora rizika pojedini virusi i bakterije mogu biti uzročnici nastanka raka.

“Hepatitis je jedan od uzročnika raka jetre, a ljudi se od njega mogu zaštititi vakcinom. HPV uzrokuje 98 odsto slučajeva raka grlića materice, a prenosi se uglavnom polnim putem, tako da sigurni seksualni odnosi mogu smanjiti mogućnost dobijanja ovog virusa”, kaže Gojkovićeva.

vodeće maligne bolesti 2017 BiH
vodeće maligne bolesti 2017 BiH

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!