Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Raste vrijednost izvoza ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda

SARAJEVO – Prošle godine u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz Bosne i Hercegovine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 39 miliona KM, dok je uvoz iznosio 17 miliona KM i za 55 odsto je veći nego 2017. godine.

Potvrdio je to zamjenik šefa projekta USAID/SWEDEN FARMA II Feđa Begović na današnjoj prezentaciji Analize razmjene za 2018. godinu – sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda.

Ističe da pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 235 odsto, što znači da se na 1 KM uvoza izveze 2,35 KM.

“U strukturi razmjene na obje strane dominiraju šumske gljive, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 20, 5 miliona KM. Najviše izvozimo suhe gljive (11,3 miliona KM), zatim svježe (6 miliona KM) i smrznute (3 miliona KM) – kazao je Begović dodajući da su ključna tržišta zemlje Evropske unije, gdje dominiraju prije svega Švicarska, Italija i Njemačka – konstatovao je Begović.

Ono što zabrinjava je, po njegovim riječima, rast uvoza gljiva, koji je u prošloj godini skočio za “367 odsto” odnosno sa 2,1 na 7,7 miliona KM, što se negativno odrazilo na cijeli sektor.

“Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 7,2 miliona KM. To je za 26 odsto manje u odnosu na 2017. godinu, na šta je uticalo smanjenje cijene ulja od smilja, koje je najznačajniji izvozni artikal u ovoj kategoriji”, kazao je predstavnik Spoljnotrgovinske komore BiH Mirko Bošković.

Također, Analiza je pokazala da se na 1 kilogram meda izvezenog iz BiH uveze čak 30,5 kilograma.

Zahvaljujući izvozu na tržišta zemalja Bliskog istoka, za izvozni med postignuta je prosječna cijena od 18,58 KM, dok se kilogram uvoznog meda, uglavnom iz Srbije i Hrvatske, plaća u prosjeku 7,43 KM.

(FINA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button