Društvo

Migrant: Nigde nisam upoznao bolje ljude od Srba

BEOGRAD – “U Srbiji se osećam sjajno, iako sam izbeglica. Nigdje na svetu nisam upoznao ljude bolje od vas”, rekao je Karoks Pištevan, koji je izbjegao iz Iraka 2015. godine, na danas održanom okruglom stolu “Ka daljem unapređenju položaja i zaštita dece izbeglice bez pratnje – poziv na akciju”.

Loading...

On je podijelio svoje iskustvo kroz šta je sve morao da prođe kako bi dobio azil u Srbiji i pronašao svoj dom.

Pištevan kaže da je zbog porodičnih problema morao da napusti Irak sa samo 15 godina. Pokušao je da se snađe u Turskoj, Bugarskoj i Rumuniji, ali nigdje nije mogao da ostane, sve dok nije došao u Srbiju.

“Na početku mi je bilo jako teško, nisam znao ni jezik, ni ljude. Ali ubrzo sam dobio staratelja i advokata i krenuo sam u školu. Osnovnu školu sam završio ovde, nakon čega sam upisao srednju i dobio azil”, govori ovaj mladić na tečnom srpskom jeziku koji je u međuvremenu savladao.

Ministarsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije od početka migranstke krize bilo je podrška izbjeglicama, kaže resorni ministar Zoran Ðorđević.

“Možemo da budemo ponosni na činjenicu da smo kao država pokazali odgovornost da izađemo kao pobednici i da pokažemo kako možemo da radimo i u najtežim uslovima”, rekao je Ðorđević.

On objašnjava da, kako se migranstka kriza širila, sve veći broj maloljetnih migranata se zadržavao u Srbiji, i donijeta je odluka da se nađe način da ova djeca budu na pravi način zbinuta.

“Srbija je od početka krize pokazala jednu veliku odgovornost. Mi treba da budemo ponosni na činjenicu da, kada su drugi zatvarali granice, mi smo širokih ruku prihvatili sve migrante znajući prvenstveno da njihov dolazak ovde nije bio njihov izbor, već moranje. Ponosni smo na to što svoj toj deci pružamo mogućnost na detinjstvo”, dodao je Ðorđević.

Ambasador Evropske unije u Srbije, Sem Fabrico, rekao je jako važno što se o ovom problemu razgovara i da je Evropska unija od početka krize bila spremna da pomogne Srbiji u rješavanju ovog problema.

“Mi smo bili u prvim redovima za prihvatne centre. Od samog početka smo usmerili energiju na najugroženiju grupu migranata, maloletnike bez pratnje. Deca i mladi treba da budu na prvom mestu i da imaju bezbrižno detinjstvo”, kaže Fabrico.

Srbija je zemlja sa jakom empatijom, sa velikim osjećajem za gostoprimstvo i jako smo ponosni što možemo da sarađujemo sa srpskim vlastma, dodaje Fabricio.

Iz UNICEF-a kažu da je Srbija od samog početka migracionih kriza djecu stavljala na prvo mjesto i da je velika stvar što u Srbiji postoji pet socijalnih institucija koje ovoj djeci daju svu pomoć.

U ovom trenutku u Srbiji boravi 500 maloljetnih migranata, rečeno je danas na ovom skupu.

Cilj Srbije je da se sve ustanove koje su u mogućnosti stave u funkciju da bi se maloljetnim izbeglim licima pružile osnovne stvari, hrana, odjeća, školovanje, zdravstveno osiguranje, a onima koji žele da ostanu ovdje pruži mogućnost da ostanu u Srbiji, zaključili su učesnici skupa.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!