Magazin

Marketi koriste listove banane umjesto plastičnih vrećica

Osim što umotavaju voće i povrće, marketi namjeravaju da koriste listove banane i za pakovanje mesnih proizvoda

Supermarketi u Vijetnamu su usvojili inicijativu sa Tajlanda i počeli koristiti listove banane kao alternativu umjesto plastičnih vrećica i kesa.

Loading...

Na ovu revolucionarnu ideju je došao supermarket “Rimping” sa Tajlanda, a njihova ideja eko-pakovanja je naišla na oduševljenje korisnika društvenih mreža. Nakon Tajlanda, marketi u Vijetnamu su počeli praktikovati isti sistem prirodne ambalaže.

Veliki lanci marketa u Vijetnamu, kao što su “Lotte Mart”, “Saigon Co.op” i “Big C”, su počeli pratiti primjer Tajlanda, te se i na njihovim policama pojavila ambalaža od listova banane.

Predstavnik marketa “Lotte Mart” ističe da u ovom marketu još testiraju ovaj način pakovanja namirnica, ali planiraju da zamijene plastiku listom banane što prije.

Osim što umotavaju voće i povrće, marketi namjeravaju da koriste listove banane i za pakovanje mesnih proizvoda.

Ova ideja je do sada naišla na veliku podršku kupaca.

“Kad vidim povrće umotano u ove divne listove, odmah dobijem želju da kupim još veće količine hrane”, rekao je jedan kupac.

Drugi kupac po imenu Hoa dodaje da ova inicijativa pomaže stanovništvu da probudi veću svijest o značaju očuvanja životne sredine.

Sudeći po medijima u Aziji, i drugi marketi u Vijetnamu planiraju u narednom periodu da smanje upotrebu plastične ambalaže, te na taj način smanje količinu plastičnog otpada.

Market “Big C” je već u svoju ponudu uvrstio i biorazgradive vrećice koje su napravljene od brašna kukuruza.

Vijetnam je trenutno na četvrtom mjestu zemalja sa najvećim zagađenjem plastičnim otpadom koji se baca u okean, tako da su napori poput ovoga veoma značajni za ovu daleku zemlju.

Zabrana i smanjivanje upotrebe plastičnih vrećica u supermarketu postali su rastući trend u Aziji.

Nedavno je Južna Koreja potpuno zabranila plastične vrećice u marketima i traži od ovih prodavnica da kupcima ponude ambalažu koju je moguće reciklirati.

Marketi u Singapuru takođe lansiraju kampanje putem kojih informišu javnost o potrebi smanjenja korištenja plastičnih kesa, dok pojedini marketi na Tajvanu naplaćuju korištenje plastičnih vrećica u nadi da će na taj način smanjiti njihovu upotrebu.

U međuvremenu, Kina je smanjila upotrebu plastičnih kesa za 66% tokom posljednje decenije nakon što je zabranila marketima njihovo korištenje 2008. godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!