Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Izvještaj Anketnog odbora 23. tačka dnevnog reda NSRS (VIDEO)

Naredne sedmice trebalo bi da bude nastavljena 25. redovna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će se poslanici, između ostalog, izjašnjavati i o izvještaju Anketnog odbora u vezi sa okolnostima stradanja Davida Dragičevića. Odluka da ovaj izvještaj bude razmatran kao 23. tačka dnevnog reda izazvala je brojne polemike. Dok iz Anketnog odbora poručuju da su sve uradili u skladu sa Poslovnikom, iz vladajućeg bloka kažu da je postojala mogućnost i da se o ovoj tački raspravlja i ranije.

Većina članova Anketnog odbora pohvalila se da su svoj posao završili, čak i prije zadatog roka, ali su se požalili -zbog čega se izvještaj našao tek pod tačkom 23. Predsjednik Anketnog odbora, Branislav Borenović, lopticu prebacuje na skupštinsko rukovodstvo.

“Što se tiče samog dnevnog reda, njega zajedno određuje predsjednik Parlamenta i Kolegijum. Anketni odbor je u skladu sa Poslovnikom dostavio Izvještaj i ponašao se onako kako je poslovnički to jedino moguće“, rekao je Borenović.

Prema Poslovniku, ostavljena je mogućnost svima, pa i Anketnom odboru i opoziciji da zatraže izmjenu dnevog reda i njen redoslijed. Generalni sekretar Narodne skupštine Marko Aćić kaže da opozicija nije tražila pozicioniranje Izvještaja Anketnog odbora, iako je na istoj sjednici tražila da se na dnevni red uvrste dva prijedloga zakona po hitnom postupku.

“To nije traženo od samog predlagača akta. Koliko mi je poznato, predsjednik Anketnog odbora koji je dostavio tačku od predsjednika NSRS je tražio da se tačka uvrsti u dnevni red, ne insistirajući u kom dijelu dnevnog reda bi to trebalo biti, naglasio je Aćić.

Iako je predviđeno i prema Poslovniku, ali i prema dosadašnjoj praksi, da se na dnevni red prvo stavljaju prijedlozi zakona po hitnoj proceduri, zatim redovnoj, a tek nakon toga izvještaji i ostali akti, šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da bi, da je tražila izmjenu redoslijeda dnevnog reda, opozicija bi sigurno podršku vladajućeg bloka.

“Mi smo očekivali da će gospodin Borenović, u ime Anketnog odbora, tražiti da se ta tačka premjesti možda odmah iza zakona po hitnoj proceduri i mi smo bili spremni da to podržimo. Ako im se žuri, kako to predstavljaju javnosti, ne znam zašto nisu tražili. Očigledno da nisu htjeli kako bi mogli prebacivati odgovornost na nekog drugog. Oni treba da odgovore iz kog razloga to nisu uradili”, rekao je Višković.

Dok opozicija još ćuti o tome zbog čega nije tražila da se Izvještaj Anketnog odbora o tragičnoj smrti Davida Dragičevića razmatra odmah nakon prijedloga zakona po hitnoj proceduri, Rajko Vasić smatra da opoziciji itekako odgovara da se o Izvještaju raspravlja kasnije – početkom jula.

“Oni time pokušavaju da približe najavljeni miting 7. jula toj tački dnevnog reda i da tu tačku iskoriste kao motivaciju za masovnost mitinga. Јasno je da je opozcija bacila sve karte na ulicu pošto je istrošila svoju politiku -kriminalizaciju svega i svačega“, objasnio je Vasić.

Kako god, Narodna skupština sjednicu nastavlja naredne sedmice, a prije razmatranja izvještaja Anketnog odbora, pred poslanicima je rasprava o još sedam tačaka.

(rtrs)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button