Društvo

Javni poziv za banjsko liječenje boračke populacije

Milunović je pojasnio da se na javni poziv mogu prijaviti ratni vojni invalidi od prve do desete kategorije i članovi porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog kojima je banjska rehabilitacija neophodna za nastavak liječenja i oporavak u skladu sa Projektom banjske rehabilitacije. 

Loading...

On je rekao da je predmet prijave potreba za medicinskom, odnosno fizikalnom rehabilitacijom jednog broja ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Liječenje, odnosno rehabilitacija u banjsko-klimatskim ustanovama obuhvata smještaj korisnika, ljekarski pregled prilikom prijema, izradu plana i programa rehabilitacije za svakog korisnika posebno, određivanje fizikalne i balneoterapijske procedure, stalni medicinski nadzor, ljekarski pregled na otpustu sa otpusnicom, ishranu od tri obroka, ostale vidove rekreacije i turističko-rekreativne sadržaje. 

Prijavu putem zahtjeva u pisanoj formi moguće je podnijeti organu uprave nadležnom za boračko-invalidsku zaštitu u lokalnim zajednicama. 

Uz zahtjev je potrebno priložiti rješenje nadležnog organa o statusu ratnog vojnog invalida ili člana porodice poginulog borca, rješenje nadležnog organa o kategorizaciji borca i nalaz i preporuku nadležne zdravstvene ustanove o neophodnosti banjske rehabilitacije ne stariji od šest mjeseci od podnošenja zahtjeva za korištenje banjske rehabilitacije. 

Pravo na banjsku rehabilitaciju u 2019. godini nemaju lica koja su to pravo koristila u sklopu Projekta banjske rehabilitacije u pretekle tri godine, kao i ratni vojni invalidi amputirci i paraplegičari koji su u istom periodu banjsku rehabilitaciju koristili putem Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske. 

Projekat banjske-rehabilitacije trajaće od 1. aprila do 30. septembra i odvijaće se u smjenama, a korisnici će u banjama boraviti 10 dana. 

Vlada Srpske je u februaru dala saglasnost za realizaciju ovog projekta u 2019. godini kojim će biti obuhvaćeno 600 korisnika, a u tu svrhu je odobreno 300 hiljada KM. 

Projektom banjske-rehabilitacije je od 2006. do 2018. godine obuhvaćeno 7.658 korisnika, a za te namjene je izdvojeno 3,8 miliona KM. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!