Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Crnadak: U misijama UN bilo angažovano više od 140 ficira i 325 policajaca iz BiH

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je na Ministarskoj konferenciji UN u Njujorku da je BiH posvećena miru i vladavini prava i da je od 2000. godine u misijama UN bilo angažovano više od 140 oficira i 325 policajaca iz BiH.

Crnadak je istakao da BiH aktivno učestvuje u suočavanju sa međunarodnim krizama i mirovnim misijama UN, te naveo učešće oficira i policajaca iz BiH u misijama u Istočnom Timoru, na Haitiju, Kipru, u Liberiji, Sudanu, Južnom Sudanu, Etiopiji i Eritreji, Kongu, Iraku, Afganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

On je na Ministarskoj konferenciji pod nazivom “Jedinstvene sposobnosti, učinak i zaštita u mirovnim operacijama UN” istakao posvećenost BiH zaštiti ljudskih prava, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Crnadak je napomenuo da BiH podržava Akciju za očuvanje mira i Deklaraciju o zajedničkim obavezama u mirovnim misijama UN, kao i sprovođenje Agende za žene, mir i bezbjednost i njenih prioriteta koja osigurava puno, jednako i značajno učešće žena u svim fazama mirovnog procesa.

Kada je riječ o promociji rodne politike u kontekstu mirovnih operacija, Crnadak je istakao da se BiH obavezala da će povećati broj uniformisanih žena u mirovnim operacijama.

Na Konferenciji, koju je zvanično otvorio glavni sekretar UN Antonio Gutereš, razgovaralo se i o aktuelnom djelovanju mirovnih operacija UN, rezultatima pokrenutih inicijativa kao što je Akcija za očuvanje mira, te učešću žena u mirovnim operacijama.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button