Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Region

Za sedam dana ukradena tri zvona sa barskih crkava

BAR – Radnici Kulturnog centra prijavili su danas barskoj policiji da je u Starom gradu ukradeno zvono sa crkve Svetog Jovana, što je već treće zvono sa zvonika crkvi u Starom Baru, koje je ukradeno u posljednjih sedam dana.

Prva krađa prijavljena je u nedjelju, 21. aprila, kada je primećeno da nema zvona na crkvi Sveti Vić u Gretvi, a ubrzo je prijavljena i krađa bronzanog zvona sa crkve Svete Nedelje u Rapu, prenose Vijesti.

Kako se navodi, istražni organi smatraju da su krađe izvedene “skoro simultano” i da se radi na pronalaženju kradljivaca.

Crkvena opština barska saopštila je da su 25. aprila službenici CB Bar obavili uviđaj povodom nestanka zvona sa crkve Svete Neđelje u Rapu, koju je prijavila žena koja živi nedaleko od crkve, kao i da je to zvono kupila porodica Ratkovića iz Sustaša kod Bara tridesetih godina prošlog vijeka u Splitu i da je teško 30-50 kilograma.

“Nekoliko dana ranije primećen je i nestanak zvona sa rimokatoličke crkve Sveti Vić u Gretvi kod Bara. Očito, reč je sinhronizovanoj akciji. U okolini Bara, u Spiču, a posebno u Crmnici, puno je crkava i moguće da je sa još neke od njih nestalo zvono. Ukoliko policija što pre ne spreči ovu akciju, kakva u ovim krajevima nije viđena još od vremena kada je austrijska vojska sa crkava skidana zvona i odnosila ih na pretapanje, barskom kraju preti svojevrsni kulturocid”, navodi se u saopštenju.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button