Politika

Nefunkcionisanje vlasti u BiH glavna prepreka “Bratoljubu”

BEOGRAD – Višemjesečno nefunkcionisanje institucija BiH, uzrokovano neformiranjem vlasti na svim nivoima, prvenstveno Savjeta ministara, postalo je glavna prepreka za to da se stave u funkciju neki od završenih projekata od opšteg interesa, kakav je most “Bratoljub” na Drini – zajednički projekat Srbije i BiH, piše “Politika”.

List podsjeća da je ovaj most, koji povezuje Ljuboviju i Bratunac, u čiju je zgradnju Srbija uložila 13 miliona evra u potpunosti završen, ali da se njime ne može proći jer nije izgrađen i granični prelaz, dio projekta koji je na sebe preuzela BiH jer Savjet ministara u tehničkom mandatu i njegov predsjedavajući Denis Zvizdić ne odobravaju sredstva koja za to nedostaju (oko 3,5 miliona evra)

Načelnik odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević potvrdio je da je izgradnja graničnog prelaza na mostu “Bratoljub” neizvjesna.

On je naglasio da je Uprava dovedena u situaciju da naprosto ne zna šta dalje, jer u svom budžetu ima samo polovinu potrebnog novca.

“Od Ministarstva finansija i trezora BiH tražili smo objašnjenje kako da se u ovoj situaciji ponašamo i da li uopšte možemo da idemo u dalju proceduru, s obzirom na to da još nije usvojen budžet za ovu godinu”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je Uprava, takođe tražila da joj, pored već planiranih 1,7 miliona evra, bude odobreno još toliko para da bi mogli zatvoriti finansijsku konstrukciju i konačno izabrati najpovoljnijeg izvođača radova.

“U međuvremenu su istekli i rokovi ponuda dostavljenih na tenderu, pa smo morali zamoliti ponuđače da produže rok važenja tih ponuda”, naglasio je Kovačević.

Na opstrukcije iz Sarajeva, zbog kojih se preko “Bratoljuba” ni nakon dvije godine ne može proći, ukazao je nedavno prilikom boravka u Bratuncu i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je tada rekao da mu je jedan zvaničnik Evropske komisije rekao da “sve što ide prema Savi može, a sve što ide prema Drini ne može”.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!