Politika

PDP: Vlast ruši zdravstvo Srpske

Jedan od dokaza kako Vlada rukovodi preduzećima u Srpskoj je najnoviji podatak Fonda zdravstvenog osiguranja da za 55 000 nosilaca osiguranja u Republici Srpskoj nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje. Kako su najveći gubitaši javna preduzeća, naročito zdravstvene ustanove, jasno je da je za takvu situaciju najodgovornija upravo vladajuća koalicija sa SNSD-om na čelu, tvrdi Partija demokratskog progresa.

PDP tvrdi da svojim Programom obnove Republike Srpske predviđa zakon koji će onemogućiti isplaćivanje neto plate radnicima bez uplate poreza i doprinosa, što je postala sveopšta praksa, naočito u institucijama zdravstva. [ads1]

– Redovna naplata doprinosa podrazumijeva i jaču ulogu Poreske uprave, koja mora da djeluje na principu da nema nedodirljivih. Rad kontrolnih organa ne smije biti selektivan već takav da jednako tretira sve.

– Nakon oktobra planiramo promijeniti način rada Odjeljenja za kontrolu velikih poreskih obveznika Poreske uprave, i time se uhvatiti u koštac sa problemom velikih dugovanja koji opterećuju budžet Republike Srpske. PDP je pokazala kako se sa dobrim planom, stručnim kadrovima i domaćinskim odnosom prema javnom dobru mogu ostvariti pozitivni rezultati u zdravstvu, navode u saopštenju za javnost. [ads2]

PDP podsjeća da su Domovi zdravlja u Srpcu, Palama, Gradiški, Bratuncu i Kotor Varoši, na čijem čelu su bili kadrovi PDP-a, rijetke ustanove koje nisu imale neizmirene obaveze ni prema državi ni prema radnicima.

Primjenom mjera iz Programa obnove Republike Srpske i dokazanih primjera dobre prakse kadrova PDP-a, od oktobra počinje proces preporoda zdravstva i svih drugih oblasti Republike Srpske, poručuje PDP.

(BN)

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!