Politika

“PREMIJER MORALAN, ĐOKIĆA TREBALO SMIJENITI” Jelena Trivić o 100 dana rada Vlade RS

Premijer Radovan Višković je čovjek koji djeluje moralno, stoga je često zabrinut, vidi mu se po licu. Po mom mišljenju, njegov rad je pod punom sjenom rada srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i povremeno predsjednice RS Željke Cvijanović koja često priča o temama koje su posao premijera i to u njegovom prisustvu.

To je stav poslanice PDP u Narodnoj skupštini Srpske Jelene Trivić koja je iz svog ugla analizirala prvih 100 rada rada premijera i ministara.

Ona smatra da se očekivalo da rad izvršne vlasti bude brz, efikasan, sa vidljivim rezultatima, bez afera, bez hitnih postupaka, budući da u njoj učestvuje šest stranaka – SNSD, DNS, SP, Demos, NDP i US, dok je u Narodnoj skupštini podržava i „Obrenova grupa“ od dva poslanika, i povremeno partije sa sjedištem u FBiH. Međutim, dodaje Trivićeva, sve je bilo suprotno od očekivanja.

– Prvi cilj ekspozea, povećanje konkurentnosti privrede, realno gledano, ne možemo očekivati u nekom kratkom roku od 100 dana, ali je doneseno nekoliko zakona koji idu u tom pravcu, mada ostaje uvijek otvoreno pitanje efikasne primjene takvih zakona. Uloga ministra Petričevića je u ovih 100 dana bila neprimjetna – napisaa je Trivićeva.

U pogledu uloge Ministarstva finansija, dodaje ona, takođe se vidjelo „veliko nesnalaženje ministarke Zore Vidović“.

– Njen rad u prvih sto dana obilježilo je donošenje Zakona o igrama na sreću po hitnom postupku, čiji hitni postupak je obrazlagao i branio najviše premijer Višković, pa se i iz toga vidi da gospođa Vidović nije upućena u problematiku hitnosti ovog zakona – smatra Trivićeva, inače po struci ekonomistkinja.

Kada je riječ o drugom cilju „održiv zdravstveni sistem“, ona kaže da najnoviji podaci Poreske uprave govore da ništa nije učinjeno u tom pravcu.

– Dug osam bolnica i UKC RS prema Poreskoj upravi je za tri mjeseca narastao za dodatnih 20 miliona KM, i iznosi preko 161 milion KM. Što se tiče resornog ministra, Alena Šeranića, on je koliko – toliko pokazao neki proaktivniji rad, ali je ovih prvih 100 dana njegov rad obilježila „afera pelene“ iz koje se ministar nevješto pokušao izvući – tvrdi Trivićeva.

Sljedeće ciljevi iz ekspozea – inovacije, istraživanje i razvoj, evropske integracije i regionalna saradnja Trivićeva je komentarisala samo iz aspekta rada dva resorna ministra.

– Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević pokazao je da još više voli medije od Natalije Trivić, što smatram pohvalnim, pokazuje proaktivnost, želju, nije inertan što je sve u skladu sa njegovim godinama. Rezultate je možda prerano ocijenjivati za prvih 100 dana. Ali, imao je nekoliko pogubnih izjava, što možemo smatrati neiskustvom. Na primjer, „nezadovaljan sam radom rektora Pašalića“. Nije moje da branim pomenutog rektora, ali ministar mora da zna da rektora bira Senat Univerziteta, a ne ministar. Ministar mora da vodi računa da oblast viskog obrazovanja nije policija, pa da ministar smjenjuje načelnike ili policajce. Kad smo već kod toga, ministar Lukač nije ni trebao da sjedi ponovo u Vladi. Ali eto, sjedi – navela je Trivićeva.

Ona tvrdi da ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Zlatan Klokić, radi isto kao i u prošlom mandatu – sporo i nevidljivo.

– Najveća moja lična zamjerka premijeru jeste što nije smijenio ministra Đokića, ne zbog toga što je završio neki privatni fakultet, već zato što se ministar dugo godina lažno predstavljao navodeći da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu. Ovo je ministar naveo u zvaničnoj biografiji u svim ekspozeima u kojima je bio predlagan za ministra, te na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srpske. Ta informacija na sajtu je promijenjena u konstrukciju „stekao zvanje diplomiranog ekonomiste u Beogradu“, ali na ministrovu žalost, podaci iz ekspozea koje sam pogledala u arhivi Narodne skupštine ne mogu se mijenjati – napisala je Trivićeva.

Na kraju zaljučuje da je jedini „veliki“ poduhvat kojim se Vlada podičila bilo je otvaranje „Delta planete“.

– Premijer je tad izjavio kako je to značajno i kako će dovesti do rasta našeg BDP, što je suštinski netačno. Obzirom da će najveći dio potrošnje u Delti otići na robu iz uvoza, to nikako ne može da poveća naš BDP. Jedini pravi dugoračan i multiplikativan izvor rasta BDP može biti samo izvoz, nikako uvoz – navodi Trivićeva uz poruku: „Izvinjavam se ministrima ako se neko našao uvrijeđen, ali oni su ministri, javne ličnosti, i sve im se gleda. Kao i meni, narodnom poslaniku“.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!