Banjaluka

ROŠTILJ I HUMANOST PORED AUT-LINIJE Dva “mala” kluba pokazuju zašto je fudbal VIŠE OD IGRE

Nakon četiri godine obnove i izgradnje, u Dragočaju je svečano otvoren lokalni stadion, a iz FK Polet- Krajišnik poručuju da im je dobra priča bitnija od dobrog rezultata.

– Ni sami ne znamo koliko nas je koštala izgradnja stadiona, jer smo radili u fazama, jurili donacije, volontirali danonoćno, ali isplatilo se. Ovo što danas imamo nije samo za fudbal, ovo je za našu djecu, penzionere, đake, za druženje i za bolji život svih mještana Dragočaja i Ramića – kaže oduševljeno Slavenko Tadić, predsjednik Saveza MZ Dragočaj.

On je, uz predsjednika kluba Predraga Donjka, jedan od glavnih „krivaca“ što Dragočaj danas ima stadion, kako lokalpatriote tvrde, „najbolji u Banjaluci, poslije Gradskog stadiona“.

– Samo nam još reflektori fale, sve drugo imamo – kaže jedan mještanin.

Sve je počelo još kada su u Ramićima i Dragočaju odlučili da fuzionišu dva komšijska kluba, Polet i Krajišnik, pošteno priznajući da nemaju „kapaciteta“ za dva kluba na tako malom prostoru i da će i jedan jedva „ispoštovati“.

Potom se krenulo u akciju “Stadion”. Čitav teren je podignut, nasuto je više od 10.000 kubika zemlje, jer se igralište nalazi na močvarnoj i poplavama sklonoj parceli. Stadion je povezan sa društvenim domom, koji je obnovila Gradska uprava, pa su u zadnjim odajama doma opremljene svlačionice, oko stadiona je podignuta ograda visoka dva metra, a u sklopu kompleksa je sagrađen i „prostor za druženje“: pecana, mjesto za roštilj, stolovi za slavlje.

– Nadam se da će ovde dolaziti djeca da se igraju, penzioneri da šetaju i druže se, da će ovo biti omiljeno mjesto i za naše đake, a imamo ih u Osnovoj školi „Desanka Maksimović“ oko 500. Ovdje se mogu organizovati razne manifestacije i slavlja – kaže Tadić.

Prošle nedjelje na stadionu u Dragočaju su imali „generalnu probu“ ove komponente druženja, kada su organizovali svečani ručak za stotinak zvanica povodom otvaranja igrališta. Proba je uspela sto posto.

Da lokalna fundbalska igrališta mogu postati omiljena okupljališta mještana i mjesto pozitivnih događaja, pa čak i brend poznat u regionu, pokazao je i primjer Fudblaskog kluba Rekreativo iz Česme. Njihov stadion „Nele Karajlić“ odavno je prevazišao okvire najnižeg ranga takmičenja, u kojem se nadmeću i fudbaleri iz Česme i njihovi drugari iz Dragočaja – i jedni i drugi oslobođeni stresa, jer sigurno neće ispasti iz lige – pošto nemaju gdje ispasti.

Stadion u Česmi postao je mjesto gde se organizuju kreativne i uspešne humanitarne akcije, tu se komšije dogovaraju o poslovima u naselju, a poslije svake utalmice priređuju zabave, nadaleko poznate kao „treće poluvrijeme“.

Predsjednik FK „Rekreativo“ Goran Arbutina kaže da je ovaj klub godinama jedini sadržaj za djecu i mlade u Česmi i jedno okupljalište za mještane.

– Godinama domaćinski održavamo klupske prostorije, koje su vlasništvo grada, ali trenutno smo u velikom problemu, jer krov na tim prostorijama prokišnjava, a mi nemamo odakle platiti 20.000 KM za novi krov – poručuje Arbutina.

Ipak, kaže da su „rekreativci“ sretni što su njihovi drugari na drugom kraju Banjaluke uspjeli obnoviti stadion.

– Čestitamo im na tome od srca i želimo im mnogo lijepih druženja na tom stadionu. To je veliki uspjeh, jer je inače sportska infrastuktura u cijelom gradu u katastrofalnom stanju – ocjenjuje Arbutina.

Leo Mesi prijatelj kluba iz Česme

FK Rekreativo iz Česme je postao regionalna atrakcija kada je njihov stadion i zvanično dobio ime „Dr Nele Karajlić“, a popularni zabavljač postao počasni predsjednik kluba. Uskoro su prijatelji i ambasadori Rekreativa postali Emir Kusturica, Jelena Janković, Nenad Zimonjić, Bora Milutinović, Leo Mesi, sir Aleks Ferguson, Raul…

– Mnogi misle da oni finansiraju rad kluba, ali to nije tačno. Od njih dobijamo samo moralnu podršku, a više nam i ne treba – kaže Goran Arbutina.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!